"Gündüzsefası - Sarah Jio" - Kitap Yorumu

Bu sene fuardan 10 liraya aldım bu harika kitabı. Yazarın bundan önce okuduğum son kitabı Son Kamelya'dan çok daha güzel, ve benim gözümde Sarah Jio'nun en iyi kitabı olan Böğürtlen Kışı'yla da 1.'liğe yarışabilecek durumda.


Kitabın Adı: Gündüzsefası (Morning Glory)
Kitabın Yazarı: Sarah Jio
Kitabın Türkçe'ye Çevireni: Duygu Parsadan
Kitabın Yayınevi: Arkadya
Kitabın Sayfa Sayısı: 357
Kitabın Goodreads Puanı: 3.77/5
Kitaba Benim Puanım: 9/10

Arka Kapak

Acı ne kadar derinde olsa da
zamanla tüm çiçekler güneşe döner yüzünü...

Kalbin anahtarıdır gündüzsefası. Ruhlarında en derin izleri taşıyanları bile çiçekleriyle sarmalar, filizleriyle umut taşır. İşte böyle gündüzsefasının süslediği bir yüzen evde yaşayan Penny Wentworth, 1950'li yıllarda ünlü bir ressamla evlidir. Her şeye sahip olan Penny'nin tek eksiği ise küçük evlerini taçlandıracak bir bebektir. Ancak gün geçtikçe tek eksiğinin bu olmadığını anlayacaktır çünkü sevgiyi yürekten hissetmek gerekiyordur. Onun hissettiği tek şey ise içini kemiren acıdır...

Ada Santorini New York'ta yaşadığı trajediden sonra ağır depresyondadır. Kendini toparlamak için Seattle'a Tekneler Caddesi'ne gelir. Burada kiraladığı bir yüzen evde eski bir sandık bulur. Sandıkta Penny Wentworth adında bir kadına ait eski eşyalar vardır. Gariptir ki Tekneler Caddesi'ndeki hiç kimse bu kadınla ilgili konuşmak istememektedir. Merakına yenik düşen ada, Penny'nin gizemli geçmişine adım atarken kendi geleceğini de örmeye başlayacaktır. 

Okuyucuları kalemiyle büyüleyen Sarah Jio'dan bir başyapıt daha. Gündüzsefası'nı okurken, ne kadar imkansız görünse de her şeyin bir umuda açılacağını göreceksiniz.


Benim Yorumum

Her yazarın bir tarzı var elbet. Sarah Jio'da geçmişte bir sır perdesine sahip olayı, günümüzde araştırma şansına sahip acısı olan biriyle harmanlıyor, ve bir şekilde hayatın zorluklarının üstesinden gelebileceğimizi söylüyor. Belki hep aynı tarz okumaktan sıkılan birisinizdir. Ama gene de şunu bilmelisiniz ki, bu kitabı okurken bunu önemsemeyeceksiniz; çünkü gerçekten çok güzel.

(Space Needle - Fotoğraf bana ait değildir.)

Yazarımızın Seattle'da yaşadığını biliyoruz. Eh, kitapları da her defasında Seattle'dan bir şeyler barındırıyor. Ancak bu sefer Seattle hakkında daha fazla bilgi edindiğimizi söyleyebilirim. Öyle aşırıya kaçıp, çok fazla mekan betimlemesi falan yapmamış. Ama mesela Space Needla'dan, Dünya Fuarı'ndan bahsetmiş.

(Seattle, Union Gölü - Fotoğraf bana ait değildir.)

Kitap çoğunlukla yüzen evlerde geçiyor. Bunu bilmenize gerek yok tabii ama ben yüzen ev diye bir şeye ilk defa bu kitapta rastladım. Bir kitabın farklı, tanımadığım mekanlarda geçmesi hoşuma gidiyor. Sevginin Bağladıkları filmiyle epey popüler olmuşlar bu yüzen evler. Kitapta bir yüzen ev sahibi olan Esther 261. sayfada şöyle diyor: "O zamanlar paramın yettiği tek şey bir yüzen evdi. Göl şimdiki gibi gösterişli değildi. Bu evi 500 dolara almıştım. Şimdiyse 500 bin dolar ediyor. Sence de iyi yatırım, değil mi?" Filmi bi' izlemek lazım. :D


Ada'nın isminin onlarda nasıl bir anlamı olduğunu merak etmekle beraber Ada'ya gerçekten çok ısındım. (Fark etmediyseniz söyleyeyim, Türk ismi gibi telaffuz ediyorum. :D) Gerçekten başına gelen olay çok berbat bir şey. Buna rağmen işine yoğunlaşarak, psikiyatriste giderek hayata tutunmaya çalışıyor. Sarah, o felaketten sonra yaşadığı duyguları, her şeyin nasıl da bir şeyleri hatırlattığını çok güzel yazmış.

(Catalina Adası - Fotoğraf bana ait değildir.)

Penny'yi çok sevdim. Ta ki sonuna kadar. Yaşadıkları aslında katlanılamayacak şeyler olmasa da günlerinin ne kadar kötü geçtiğini görebiliyordum. Onun sıkıntısı benim sıkıntım gibi hissedebildim okurken. Aşk üçgenlerinden hiç hoşlanmam ama burada o arada kalmışlığı öyle bir hissediyorsunuz ki...

Otururken kalkıp peçete alamadım, eşofmanım dizi epey ıslandı ağlamanın getirisi olan sularla. (Edebiyat yapmaya çalışıyorum. Bildiğiniz gözyaşı ve sümük işte. :D) Ve bu kitaba bir şans vermeniz gerektiği kanısındayım.

Küçük Jimmy'nin sevimliliği ve daha çocukken sevilme hissini tam olarak yaşayamaması, Ella'nın ön dişlerinden biri olmadığı halde gülümsemesi ve babasıyla olan ilişkisi, Gracie'nin ise kimin torunu olduğu...


Penny'nin tarif defterindeki -zavallı- Dex'in en sevdiği Tarçınlı Ruloları yapmaya karar verdim. Tabii ders çalışırken benimkiler biraz fazla kahverengileştiler -diğer bir deyişle yandılar-. Ama biz tadını beğendik. Romandan yemek tarifi de çıkarmış demek. :D

Ve söylemeden geçemeyeceğim; kitaplarını çok güzel hazırlayıp, okuyucunun da durumunu düşünerek fiyatlarını uygun tutan Arkadya Yayınları'na çok teşekkür ederim. :)

Yorumlar

  1. Çok güzel yorumlamışsın. Ben de kitabı bugün bitirdim ve çok beğendim. Az sonra da kendi blogumda bu harika kitabın yorumunu paylaşacağım. Senin kullandığın resimleri ben de kullanmayı düşünmüştüm. Sonra senin bloguna denk geldim, bir baktım aynı resimleri sen kullanmışsın :) Ama gerçekten beğendim yazını ve blogunu :)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel yorumlamışsın. Ben de kitabı bugün bitirdim ve çok beğendim. Az sonra da kendi blogumda bu harika kitabın yorumunu paylaşacağım. Senin kullandığın resimleri ben de kullanmayı düşünmüştüm. Sonra senin bloguna denk geldim, bir baktım aynı resimleri sen kullanmışsın :) Ama gerçekten beğendim yazını ve blogunu :)

    YanıtlaSil
  3. kitabı ben de yeni bitirdim gerçekten etkileyici ve aşırı derecede sürükleyici bir kitap. normalde aşk hikayeleri içeren romanlara karşı ön yargılıyım fakat burada bir aşk hikayesinden daha fazlası var.kurguyu çok beğendim okuyan herkesi içine alabilecek bir kitap.özellikle gündüzsefası çiçeğine yüklenen anlam çok hoş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısınız aşktan daha fazlası belki de aşktan daha değerli şeyler anlatılıyor. Gündüzsefası'nın anlamı çok güzel sizin de dediğiniz gibi. zaten Sarah Jio'da en sevdiğim şey böyle değişik çiçeklere ya da bilinmeyen olaylara yeni anlamlar katıp bize sunması...

      Sil
  4. Gündüzsefası Sarah jio'nun okuduğum 4.kitabı. Hepsinin konusu aynı gibi görünsede aynı değil.hepsi ayrı hayatları,ayrı dünyaları anlatıyor. Ben okuduğum tüm kitapların özellikle kapaklarına hayran oldum. Okumam için bir sebep resmen o kapaklar.

    YanıtlaSil
  5. Tek kelimeyle beni benden alan kitapları var gunduzsefasi tam anlamıyla harika bir kitap

    YanıtlaSil
  6. Kitabi yeni bitirdim.Sarah Jio nun eserlerinin buyuk bir kısmını okudum.Böğürtlen Kışının yerini hic birisi tutmadı.Gunduz Sefası da diğerlerinde olduğu gibi Ask temelindecozulmesi cozulmesi gereken bir olay ele alınmış.Tesekkurler Sarah.I lowe you

    YanıtlaSil
  7. Esther ve Elliot Mart menekşelerinin karakterleri aslında. Yazarın, diğer kitaplarına koymasını sevdim. Gündüzsefasında Esther'ın adını ilk gördüğümde isim benzerliği sanmıştım ama Elliot ismini de görünce yanağımdan süzülen bir damla yaşa engel olamadım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder